27/06/2008

Eerste steen bedrijfsverzamelgebouw Wingene

Op 20 mei is de eerste steen gelegd van het bedrijfsverzamelgebouw op het terrein Hille Zuid te Zwevezele (Wingene). In dit kwalitatief en duurzaam gebouw kunnen bedrijven die een kleinere, meer beperkte oppervlakte nodig hebben, één of meerdere modules aankopen. Zo worden kleinere bedrijven op een meer ruimtesparende manier ingeplant. Wvi zal onderzoeken of deze formule ook op andere bedrijventerreinen kan worden toegepast.

Vanuit het besef dat efficiënter ruimtegebruik op bedrijvenzones op korte termijn een belangrijke bijdrage kan leveren aan het schaarsteprobleem heeft wvi het concept “bedrijfsverzamelgebouw” uitgewerkt. Bedoeling is om kleinere bedrijven die een beperkte oppervlakte zoeken (360 tot 540m²) samen, doch in aparte modules in één gebouw te kunnen huisvesten. De modules zijn dus privatief, de collectieve ruimtes blijven in mede-eigendom. Vaak gaat het om kleine, minder ruimtebehoeftige bedrijven die zich moeten herlokaliseren naar een bedrijventerrein. Dit type bedrijven neemt toe, terwijl het aanbod bedrijfsruimte beperkt blijft.

Op Hille Zuid gaat het eigenlijk over 2 gebouwen, waarvan één langs de Wingenesteenweg, en één kleiner langs een interne weg op het bedrijventerrein. Beide gebouwen beslaan samen 1980m² netto bedrijfsruimte, verdeeld over 6 modules. Verharding, groenzones en verharding zijn collectief en zullen collectief worden beheerd en onderhouden. Bovendien is veel aandacht besteed aan de beeldkwaliteit en de architecturale uitstraling van het gebouw. Ook werd gekozen voor kwalitatieve, duurzame, doch betaalbare materialen, en worden duurzame technieken gebruikt zoals het hergebruik van regenwater en de clustering van parkeergelegenheden. De totale kost is geraamd op 1,31 miljoen euro. Wellicht zullen eind 2008 de eerste bedrijven hun intrek kunnen nemen. #39;calibri','sans-serif'">#39;calibri','sans-serif'">