Eerste paalboring voor nieuwe frietfabriek in Poperinge

Eerste paalboring voor nieuwe frietfabriek in Poperinge
05.12.19

Aviko, één van Europa’s grootste producenten van verse, diepgevroren, gedroogde en specialty aardappelproducten, breit een nieuw hoofdstuk aan zijn bestaan. Met de eerstepaalboring van zijn nieuwe vestiging werd vandaag officieel het startschot gegeven voor de uitbreiding op het WVI-bedrijventerrein Sappeleen II.

De eerste contacten werden reeds gelegd in 2014, maar pas in september van dit jaar werd de akte voor de aankoop van 7,8 ha bedrijfsgrond ondertekend. “Als publieke ontwikkelaar kan WVI tijd en ruimte creëren in het ontwikkelingsproces om projecten van strategisch belang te laten slagen”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI.

“In deze nieuwe fabriek, waar op termijn maar liefst 155 personeelsleden aan de slag zullen zijn, willen we onze productiecapaciteit verhogen”, aldus plantmanagers Philippe Debruyne (Aviko Belgium) en Jan De Zutter (Aviko Poperinge). “Zo zullen we 175.000 ton frieten per jaar produceren, en nog eens 11.000 ton aardappelvlokken. De huidige frietproductie verhuist dan van de huidige vestiging in Proven (Eurofreez) naar hier. In Proven zullen alleen nog aardappelspecialiteiten worden geproduceerd. De werken moeten tegen september 2021 klaar zijn.

Bedrijven en bedrijventerreinen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Zo stimuleert WVI haar bedrijven om de potenties van hun dakoppervlakte voor zonne-energie maximaal te benutten. “Zo komen op de daken van de nieuwe vestiging in Poperinge zonnepanelen, maar ook het gezuiverd afvalwater wordt deels gerecupereerd voor de productie, en gaat deels naar bufferbekken voor de landbouwers”, aldus Tom Christiaan, CEO van de Aviko Group.