23/09/2015

Burgemeestersconvenant: groepen die WVI begeleidt uit de startblokken

Het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors of kortweg CoM) is een vrijwillig Europees initiatief dat zich rechtstreeks richt tot lokale besturen. Gemeenten die instappen beloven tegen 2020 de CO2-uitstoot op het grondgebied met minstens 20% te verminderen.

Op 3 juni 2015 ondertekenden bijkomend 32 gemeenten in het WVI-werkingsgebied dit convenant. De meesten deden dit samen met een groep van buurgemeenten, waarbij de groepen onder begeleiding van WVI gevormd werden. Er werd door 29 gemeenten, verdeeld over 4 groepen, beslist met WVI samen te werken om het actieplan tot 2020 op te stellen. Het plan moet er een jaar na ondertekening liggen.

De groepen Van Zee tot IJzer, Verbindingsgebied Kust-Houtland, Klimaatoverleg Midwest en Lokaal klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen kwamen op 14 en 17 september op uitnodiging van WVI per regio samen. De kerngroep stippelde de route uit die leidt naar het duurzaam energieactieplan. In een aansluitende workshop met stakeholders werd gefocust op de voorbeeldrol van de gemeenten. Eandis, Infrax en de provincie lichtten hun acties toe die ze richten naar gemeenten die de CO2-uitstoot van het eigen patrimonium (gebouwen, wagenpark en openbare verlichting) willen laten dalen.