Bedrijventerrein Ringzone in Ingelmunster breidt uit met bedrijfsverzamelgebouw

Bedrijventerrein Ringzone in Ingelmunster breidt uit met bedrijfsverzamelgebouw
27.04.18

Vandaag werd een kleine uitbreiding van het lokaal bedrijventerrein Ringzone voorgesteld als bedrijfsverzamelgebouw. Zo kunnen bedrijven met een kleine ruimtevraag vanaf het voorjaar 2019 terecht in één van de 12 units van het bedrijfsverzamelgebouw. Op deze unieke zichtlocatie start vastgoedontwikkelaar Verstraetebouw met de realisatie van de site naar een ontwerp van het Brusselse architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck.

WVI ontwikkelde voor de gemeente Ingelmunster reeds 3 bedrijventerreinen: Ringzone, Deefakker en Zandberg, samen goed voor 40 ha en 42 bedrijven. De vraag naar betaalbare ruimte voor bedrijven is groot in de regio. Zo is het bedrijventerrein Zandberg dat in 2013 in de markt werd geplaatst op 1 perceel na uitverkocht, maar om in te spelen op de vraag naar kleine oppervlaktes beslisten de gemeente en WVI om via een kleine uitbreiding van het lokaal bedrijventerrein Ringzone een bedrijfsverzamelgebouw te realiseren.  Zo’n bedrijfsverzamelgebouw bestaat immers uit afzonderlijke units, waarvan bedrijven er één of meerdere kunnen aankopen.

Het perceel heeft een atypische vorm, zodat de gemeente Ingelmunster en WVI besloten om via de wedstrijdformule WinVorm een oproep te lanceren naar architecten om zich kandidaat te stellen voor een geïntegreerd concept voor de realisatie van de site. Uit de kandidaturen werd gekozen voor het Brusselse architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck. Uitgangspunt van dit ontwerp is het inplanten van 2 volumes, met tussen de 2 volumes een plein. Dit plein dient zowel als logistiek platform (voor laden en lossen, circulatie, tijdelijke opslag, …), ontmoetingsplek en plaats van interactie en dialoog tussen de bedrijven in de 2 volumes.

Vastgoedontwikkelaar Verstraete Bouw zal het ontwerp nu in samenspraak met URA Yves Malysse Kiki Verbeeck  realiseren. Het bedrijfsverzamelgebouw bestaat uit 12 units variërend van 100 m² tot 250 m². Het ontwerp gaat efficiënt om met de beschikbare ruimte en kent een zeer aantrekkelijke architectuur.

De bouwwerken zullen wellicht van start gaan in september 2018 en zullen een zestal maanden duren.