28/11/2017

Bedrijventerrein Haandeput in Meulebeke nu echt uit de startblokken

Burgemeester Dirk Verwilst opende vandaag het langverwachte nieuwe bedrijventerrein Haandeput aan de Tieltstraat (N399A). Samen met Geert Sanders, algemeen directeur van WVI, werden de toekomstige ondernemers verwelkomd tijdens een Meet & Greet in zaal Amuse in Meulebeke.

In 2014 werd via het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘RUP Haandeput’ de nieuwe bestemming van het 14,42 ha groot gebied vastgelegd, samen met de stedenbouwkundige voorschriften, waaraan toekomstige ontwikkelingen dienen te voldoen. Vandaag zal het lokaal bedrijventerrein plaats bieden aan minstens 26 bedrijven waaronder 4 bestaande bedrijven uit Meulebeke die nood hebben aan een perceel van meer dan 5.000 m². Zij zullen gebruik maken van de deelzone waar herlocalisatie of uitbreiding mogelijk is.

De ontwikkeling van het nieuw bedrijventerrein is in 2015 gestart met het archeologisch onderzoek. Voorafgaand aan de weg- en rioleringswerken diende ook een watertoevoerleiding verplaatst te worden die diagonaal door het gebied liep. Begin december 2016 werd gestart met de eigenlijke infrastructuurwerken van het 14,42 hectare groot gebied, en deze naderen stilaan hun voltooiing.

Het bedrijventerrein Haandeput oefent vanwege verschillende redenen een enorme aantrekkingskracht uit op geïnteresseerde ondernemingen. Zo werden sinds de lancering van de verkoop eind januari 2017 al 19 percelen uitgegeven en zijn er nog gesprekken lopende met 2 kandidaten. Er zijn nog een 5-tal percelen vrij beschikbaar. De bedrijven die er zich vestigen zijn actief in verschillende sectoren: bouw, hout- & meubelindustrie, tuinaanleg & onderhoud, voeding en textiel. Acht ondernemers zullen hun woning integreren in het bedrijfsgebouw.

 

"We hechten veel belang aan de kwaliteit van onze bedrijventerreinen. Een goede kwaliteit zorgt voor een beter vestigingsklimaat en een aangename werkomgeving", zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI.

Het bedrijventerrein wordt omgeven door een groenzone die in het voorjaar van 2018 zal worden aangeplant. Om de kwaliteit van alle openbare groenzones op het bedrijventerrein te waarborgen, wordt het onderhoud en het beheer nauwgezet opgevolgd door de WVI-parkmanagers. Zij vormen het centraal aanspreekpunt voor de bedrijven. Toekomstige eigenaars van een bouwkavel dragen bij in de kosten van het onderhoud van deze openbare groenzones. De bufferzones staan ook in voor de waterhuishouding binnen het terrein en bieden ruimte aan een blusbekken voor de brandweer.

Zo is Haandeput strategisch gelegen aan de noordzijde van Meulebeke met een onmiddellijke aansluiting op de Tieltstraat (N399A), zodat de zone vlot bereikbaar is vanaf de Randweg en het vrachtverkeer niet door het centrum moet passeren.

Ook de Haandeputwegel werd in ere hersteld. Deze trage verbinding wordt opnieuw een wandelpad doorheen het bedrijventerrein. Om de veiligheid binnen het bedrijventerrein te optimaliseren, wordt een noodweg voorzien die zal aansluiten op de Marioloopsteenweg. De trage verbinding en de noodontsluitingsweg maken het bedrijventerrein zeer toegankelijk voor fietsers.

Overigens streeft de WVI naar een uniforme bewegwijzering op al haar bedrijventerreinen. Er wordt een inkomzuil geplaatst aan de toegangsweg, officieel de Ambachtenlaan. Als verlengstuk van de WVI-bewegwijzering voorziet WVI voor alle bedrijven van het bedrijventerrein Haandeput een individueel bedrijfspaneel.

Momenteel zijn er op het bedrijventerrein Haandeput nog vijf percelen beschikbaar. Ondernemers die interesse hebben in één van de resterende percelen, kunnen contact opnemen met WVI via 050 36 71 71 of ondernemen [at] wvi.be (subject: Meulebeke%20-%20Haandeput) (ondernemen[at]wvi[dot]be).