22/10/2015

Achtste Oproep Winvorm

In deze nieuwe oproep kunnen we opnieuw lokale overheden en besturen ondersteunen in het zoeken naar een goede ontwerper voor hun projecten. Want alles begint met de selectie van een goede ontwerper.

Het aanbod is dubbel:
1.    De Oproep WinVorm: een selectieprocedure gebaseerd op het principe van een architectuurwedstrijd . Drie kandidaat-ontwerpers voor opdrachten op het vlak van bouwkunde, stedenbouw en landschapsarchitectuur dingen mee naar selectie op basis van een wedstrijdinzending voor de opdracht, waarvoor ze ook vergoed worden. Uiteraard is de procedure in overeenstemming met de wetgeving inzake overheidsopdrachten en de mededingingsregels. De gemeente beschikt meteen over 3 visies op de opdracht, en kan heel gericht de beste keuze maken. De procedure loopt snel, de vergaderingen gaan ter plaatse door. De formule met inbegrip van vergoeding voor de wedstrijdontwerpen, begeleiding en het overnemen van het administratieve en juridische proces door de provincie kost de gemeente 9.750 euro excl. btw. Deze formule is bedoeld voor stedenbouwkundige studies met een ereloon minder dan 207.000 euro excl. btw, of investeringsprojecten van investeringsbedrag van maximaal 2,07 miljoen euro. Voorbeelden uit de voorbije oproepen zijn: kinderdagverblijf, inrichting van een park, een masterplan voor het centrum van een stad, de bouw van een sociaal huis, een sociale-woningbouwproject…

2.    De Selectie WinVorm is bedoeld voor heel beperkte studies/masterplannen/kleine bouwprojecten of herinrichting publieke ruimte. Het kan hier enkel gaan om ontwerpopdrachten waarvan het ereloon < 85.000 euro excl. btw. Deze procedure is bedoeld voor bijvoorbeeld de bouw van een kantine, ontmoetingsruimte, een gebouw voor een technische dienst, beperkte ingrepen als herinrichting van een dorpsplein of klein park, onderzoek naar de mogelijke herinvulling van een gebouw, masterplan voor een inbreidingsproject,… WinVorm begeleidt hierbij de opdrachtgevers bij het zoeken naar een goede ontwerper via een onderhandelingsprocedure. WinVorm publiceert de opdracht, geïnteresseerde ontwerpers kunnen zich aanmelden. Uiteindelijk worden minimum 3 ontwerpers uitgenodigd bij de opdrachtgever om hun offerte toe te lichten en om kritische vragen te beantwoorden, of een eerste reflectie op de opdracht te geven. Ook hierbij worden de opdrachtgevers begeleid door WinVorm om tot een goede keuze van ontwerper te kunnen komen. Selectie WinVorm gaat nog sneller dan Oproep WinVorm en kost u als opdrachtgever 1.500 euro excl. btw. (3 x 500 euro voor de 3 bureaus die zich komen presenteren ter plaatse). De begeleiding kost 375 euro incl. btw (deze vergoeding is bedoeld voor de juryvoorzitter bij de presentatie van de bureaus).

Opdrachten voor zowel Oproep WinVorm als Selectie WinVorm worden dus samen gepubliceerd op de website van de Provincie (WinVorm) waarbij geïnteresseerde ontwerpers uit West-Vlaanderen en daarbuiten zich kunnen aanmelden.

De komende oproep wordt gepubliceerd op 22 januari 2016.

De Oproep WinVorm richt zich tot West-Vlaamse lokale overheden en besturen: steden en gemeenten, OCMW’s, intercommunales, provincie, lokale autonome overheidsbedrijven, politiezones, brandweerzones en sociale huisvestingsmaatschappijen.

Meer infowww.west-vlaanderen.be/oproepwinvorm