Gemeenten krijgen alsmaar meer en alsmaar complexere taken op hun bord. Veel gemeenten zien brood in meer samenwerking over de gemeentegrenzen heen, en deze toenemende samenwerking neemt ook heel uiteenlopende vormen aan: samen goederen of diensten aankopen, samen ambtenaren delen, samen een project ontwikkelen of beheren, tot samen een gemeenschappelijke visie uitschrijven of een standpunt innemen.
Als gangmaker volgt WVI deze evolutie van nabij op. Samenwerkingsinitiatieven vanuit de gemeenten willen we actief ondersteunen en faciliteren. Daarvoor hebben we onder meer een specifiek kennisplatform opgericht om ervaringen en inzichten uit te wisselen, en werden nieuwe mogelijkheden om personeel te delen geïnitieerd. Veel gemeenten hebben door hun beperkte schaalgrootte geen voltijds personeel nodig, wat het moeilijker maakt om personeel te rekruteren.
FLEXIBEL DELEN VAN PERSONEEL
Sinds 2002 ondersteunt WVI haar gemeenten bij het delen van personeel. Met ingang van 1 juli 2016 werd de btw-wetgeving gewijzigd. WVI vond een oplossing om haar gemeenten hierin verder te blijven ondersteunen. Om personeel te delen kan een groep gemeenten voortaan samen met WVI een kostendelende vereniging (KDV) oprichten via de formule van de zelfstandige groepering van personen zonder rechtspersoonlijkheid. In dat geval is de dienstverlening vrijgesteld van BTW. Zo sluit WVI met een groep gemeenten een samenwerkingsovereenkomst af om welbepaalde expertise aan te bieden. Daarvoor werven we personeel aan of stellen we WVI-personeel ter beschikking. De salaris- en werkingskosten worden gedeeld door de deelnemende gemeenten, op basis van de geleverde prestaties. Daar komt geen BTW bovenop. De KDV is contractueel en dus tijdelijk van aard. Van de deelnemende gemeenten verwachten we een structureel engagement van minstens 4 jaar. De KDV is een flexibele constructie: in principe kan voor elke personeelsvraag een samenwerkingsovereenkomst worden gesloten waarbij elke gemeente kan deelnemen.
WVI heeft al heel wat kostendelende verenigingen (KDV) op de sporen gezet:
• een KDV voor intergemeentelijk informatiebeheer: een ‘pool’ van deskundigen die voor een aantal gemeenten werken, met ICT-medewerkers, een IT-coördinator en een informatieveiligheidsconsulent
• een KDV Omgeving, met een milieuambtenaar en twee stedenbouwkundige ambtenaren
• een KDV Handhaving, met een medewerker die toezicht houdt op de omgevingsvergunning (opgestart in 2018)
• een KDV GIS-werking, met twee GIS-coördinatoren
• Een KDV Energie, met een renovatiecoach (opgestart in 2018)
Daarnaast zijn er plannen om een KDV op te richten voor een intergemeentelijke preventiedienst, met een gedeelde preventieadviseur. Heel waarschijnlijk zullen nog andere KDV’s volgen: nu de formule en het stramien klaar zijn, kunnen we snel inspelen op nieuwe vragen van gemeenten.