SLOTEVENT | See2Do!

SLOTEVENT | See2Do!
04.03.19

VAN ZIEN NAAR DOEN: ENERGETISCHE RENOVATIES VAN PARTICULIERE WONINGEN EN PUBLIEKE GEBOUWEN

17 Vlaamse en Nederlandse partners werkten 3 jaar intensief samen binnen het Europese See2Do!-project. Hoog tijd om terug te blikken en de resultaten en onze ervaringen mee te delen. Dit doen we op een slotevent in Leuven op dinsdag 19 maart 2019. Op deze vragen kan je al zeker een antwoord verwachten:

 • Hoe zet je thermografie in voor meer bewustmaking rond energie bij je inwoners?
 • Welke innovatieve maatregelen werden toegepast bij de energetische renovaties van de 11 demonstratiegebouwen?
 • Hoe zet ik burgers aan tot actie rond energiebesparing en hernieuwbare energie in hun eigen woningen?
 • Welke begeleidings- en ontzorgingstrajecten en -acties kan ik op touw zetten om inwoners te ondersteunen om hun woning daadwerkelijk energetisch te renoveren?

Tijdens dit slotevent maken jullie in primeur kennis met wat er de afgelopen jaren gedaan en geleerd werd. Aansluitend kan je tijdens een infomarkt bijpraten met de partners, organisaties, aannemers, vrijwilligers en uitvoerders betrokken bij See2Do!. Zo kan je met onze ervaringen meteen aan de slag!

PROGRAMMA

Moderator: Udo Holtappels, storytelling expert en gecertificeerd StoryPractitioner/Change© en mede-eigenaar van het Helmondse Groep5700

09u30   Ontvangst met koffie & thee

10u00   Welkom en inleiding
             David Dessers, schepen klimaat en duurzaamheid stad Leuven

10u10   Keynote speaker
             Pieter Boussemaere, docent klimaat aan de Vives-hogeschool in West-Vlaanderen en auteur van de boeken ‘Eerste  hulp bij klimaatverwarring’ en ‘10 klimaatacties die werken’.

10u40   Van Zien naar Doen: voorstelling draaiboek en resultaten van het See2Do!-project

 • Ilse Cadron, Interleuven
 • Leen Seynaeve, IGEMO
 • Eveline Huyghe, WVI

11u10   Pauze

11u30   Panelgesprek – Van Zien naar Doen

Wat zijn de ervaringen in het stimuleren van burgers om hun woning energetisch te renoveren? In een interactief  panelgesprek vertellen de panelleden over de meest succesvolle initiatieven en met welke uitdagingen en knelpunten je rekening moet houden in het traject. Een terugblik op het See2Do!-project ter inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

 • Leerlingen voeren thermografische woningscans uit – Steven Hendrickx, GO! Technisch Atheneum Keerbergen
 • Straatthermografie – Jeroen Verbeke, WVI
 • Renovatie dorpshuis Hombeek – Arnout Ruelens, Stad Mechelen
 • Activatie door energiecoaches - Weike Medendorp, Gemeente Maastricht
 • Het Energiehuis – Sjef Klaassen, Gemeente Helmond
 • Aannemerscollectief regio Mechelen – Leen Seynaeve, IGEMO
 • Monitoring effecten van projectacties en broeikasgasreductie – Paul De Schepper, Thomas More

12u10   Vraag- en antwoordronde

12u20   Afsluitend woord
             Patrick Willems, algemeen directeur Interleuven

12u30-15u00   Infomarkt met walking lunch

Op de infomarkt stellen de Vlaamse en Nederlandse projectpartners de organisaties voor waarmee ze samenwerkten binnen het project. Een uitstekende gelegenheid om inspiratie op te doen en kennis te maken met o.a. uitvoerders van thermografische woningscans, luchtthermografie, renovatiebegeleiding, maar ook de online tool voor renovatieadvies, burgerinitiatieven zoals energiemeesters en meer. Ook de demonstratiegebouwen die op een innovatieve manier werden gerenoveerd, komen aan bod. Benieuwd welke technieken je kan toepassen in woningen of gemeentelijke gebouwen? Kom meer te weten over het BaOpt ventilatiesysteem in een dorpshuis, ultradun isolatiemateriaal in het dak van een bibliotheek, muurverf met thermische eigenschappen in een stadskantoor en veel meer.

DOELGROEP

Bestuurders en ambtenaren energie, klimaat, milieu, duurzaamheid, gebouwenbeheer en technische diensten alsook facilitair managers, architecten en studiebureaus, middenveldorganisaties en burgerinitiatieven rond klimaat & energie.

PRAKTISCH

Het slotevent van See2Do! vindt in het historisch stadhuis van Leuven plaats op dinsdag 19 maart 2019.

Deze activiteit is gratis maar vooraf inschrijven (voor 15 maart) is verplicht via https://extranet.interleuven.be/slotevent-See2Do!

Het See2Do!-project wordt gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.