WVI ontzorgt gemeenten met slimme registratietool

WVI ontzorgt gemeenten met slimme registratietool
09.06.20

Via een slimme fietsregistratietool willen we onze gemeenten helpen om meer kinderen veilig met de fiets of te voet naar school te laten gaan. WVI maakt de keuze welke tool nu nog gemakkelijker: elke gemeente kan met behulp van vergelijkbare steekkaarten kiezen uit de aangeboden tools en leveranciers. Zo legt elke gemeente zijn eigen accenten, afgestemd op de lokale situatie.

Veel gemeenten willen schoolkinderen stimuleren om naar school te fietsen. Dat is goed voor hun fysieke en psychische gezondheid, het maakt de schoolomgeving veiliger doordat er minder auto’s bij de schoolpoort komen en het dringt de CO2-uitstoot terug.

Slimme fietsregistratietools kunnen meer kinderen op de fiets krijgen. Gemeenten waar al zo’n fietsregistratiesysteem wordt gebruikt, registreren tot 50% meer fietsende of stappende scholieren. De meeste registratietools bestaan uit een chip of tag die aan de fiets of boekentas wordt bevestigd of uit een slimme fietslamp. Zodra een kind op school aankomt, wordt de chip geregistreerd door de scanner aan de schoolpoort of de GPS-locatie. Meestal wordt daar een incentive-programma aan gekoppeld: elke registratie levert punten op, die kinderen dan kunnen inruilen voor een beloning, bijvoorbeeld bij lokale handelaars, bij het zwembad, de kermis, … Uiteraard kan het systeem ook worden gebruikt voor kinderen die te voet naar school gaan.

Als aankoopcentrale heeft WVI de afgelopen maanden een Europese aanbesteding met onderhandelingsprocedure doorlopen waarbij 3 ondernemingen voldeden aan de vereisten. Zo vergemakkelijken we de keuze voor onze gemeenten dankzij vergelijkbare steekkaarten, verlagen we de drempel en bieden we optimale prijscondities aan. Hoe meer gemeenten samen inschrijven, hoe meer volumekortingen we kunnen bekomen.

Nieuwsgierig?
Elke gemeente die in de procedure stapt, zal een eigen keuze kunnen maken, afhankelijk van de accenten die de gemeente wil leggen. Je kan kennis maken met de drie leveranciers tijdens een pitchevent in het najaar van 2020:

  • Aptus – product: High-Five
  • BAM – product: Allride
  • Flow Pilots – product: Buck-e
 
Deelnemen?
Voor meer informatie kunnen gemeenten nu reeds contact opnemen via fietsregistratie@wvi.be
 
In het traject ontzorgen we de gemeente door het dossier voor te bereiden (opmaak bestek, etc.), alsook een follow-up te organiseren met de leveranciers en de deelnemende gemeenten. Door de coronacrisis zullen de eerste instapmomenten pas in 2021 (februari – september) worden georganiseerd, zodat gemeenten en scholen zich goed kunnen voorbereiden.