SMART: een Europees project voor de Westhoek mobiliteitsvisie

SMART: een Europees project voor de Westhoek mobiliteitsvisie
11.05.15

In samenwerking met Westhoekoverleg heeft WVI een mobiliteitsvisie voor de regio Westhoek opgemaakt. Beide organisaties zoeken ook naar extra middelen om de visie te realiseren. Sinds het najaar van 2013 werden mogelijkheden onderzocht in het Interreg VB programma Noordwest-Europa. Dit leidde tot een projectontwikkeling met internationale partners met de naam SMART: sustainable mobility and rural transport.

8 Westhoekgemeenten participeren in het project: De Panne, Koksijde, Veurne, Diksmuide, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ieper en Poperinge. Het project gaat over het verminderen van de autoafhankelijkheid in de regio door te investeren in fietspunten, het integreren van BlueBike van NMBS in kleinere steden, … met de bedoeling fietsen comfortabeler en aantrekkelijker te maken. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in autodeelsystemen zoals Cambio en het gebruik van gemeentelijke dienstwagens door burgers als deze niet in gebruik zijn door de gemeente. Uitgebreidere informatie over het project is te vinden op de website van Westhoekoverleg: http://www.westhoekoverleg.be/nl/themas/mobiliteit/

Als het project verder in de diepte mag uitgewerkt worden, moet een volledige projectaanvraag ingediend worden op 30 november. Een beslissing over Europese subsidiëring van het project wordt begin 2016 verwacht.