Revolutionair concept voor circulair hergebruik van vliegtuigonderdelen op Ostend Airport Businesspark (OAB) geopend

Revolutionair concept voor circulair hergebruik van vliegtuigonderdelen op Ostend Airport Businesspark (OAB) geopend
20.11.19

Vandaag opende start-up Aerocircular haar nieuwe duurzame SFS-hall (steel-fabric-structural) en bijhorende bureaus op het Ostend Airport Businesspark, beheerd door WVI. Met een nieuwe businesscase rond het circulair ontmantelen en herbruiken van de waardevolle onderdelen en materialen van end-of- life vliegtuigen zet dit bedrijf een meer dan symbolische stap richting circulaire economie. Dat de luchthaven van Oostende deze primeur mag inhuldigen is een opsteker voor de circulaire ambities van WVI en Stad Oostende.

Het proces van recycleren (volledig uit elkaar halen, maximale inzet op herbruik van alle materialen, bij voorkeur herbruik van hoogwaardige materialen in nieuwe vliegtuigen, … ) vereist een uitgebreide infrastructuur: van een speciale draagkrachtige betonvloer (voor de zwaarste vliegtuigen) met daarop een duurzame SFS-hall (steel-fabric-structural) tot  bureaus, vergaderzalen en labo`s om de vliegtuigen te ontmantelen.

Als eigenaar en beheerder van het Ostend Airport Businesspark speelde WVI een actieve rol bij de realisatie van dit ambitieuze project. Zo stonden we in voor de aanleg en de prefinanciering van de speciale betonnen vloer, waarop de tentconstructie is gebouwd. Voor het ganse project wordt een perceel van ca 1,2 ha in erfpacht gegeven aan Aerocircular.

WVI zette in 2016 haar schouders onder het circulaire investeringsproject voor het Ostend Airport Businesspark. WVI wil bedrijven, via een aangepaste infrastructuur, immers stimuleren om meer circulair te gaan werken: van circulair bouwen tot het herdenken van processen. Aerocircular is dan ook het schoolvoorbeeld bij uitstek. Dankzij deze gebundelde krachten krijgt Aerocircular maximaal kansen om zich volop te ontplooien.

Vandaag is Aerocircular wereldwijd de eerste speler op de markt die volledige vliegtuigen ontmantelt met de bedoeling om zoveel mogelijk stukken en materialen op een waardevolle manier te kunnen hergebruiken.