Grote West-Vlaamse steden dagen studenten van VIVES uit

Grote West-Vlaamse steden dagen studenten van VIVES uit
14.12.20

Alle grote West-Vlaamse steden (Brugge, Oostende, Kortrijk, Roeselare en Waregem) kampen met een aantal smart city-challenges waarvoor ze graag de studenten van VIVES willen inschakelen. Elke slimme stad wil immers informatietechnologie gebruiken om de stad beter te beheren en te besturen. Ruim 400 studenten van diverse opleidingen industriële wetenschappen en technologie en toegepaste informatica van Brugge, Kortrijk en Oostende zullen oplossingen uitdenken.

Dat is niet eenvoudig in tijden van corona, maar de burgemeesters of bevoegde schepenen lanceren via een videoboodschap een uitdaging aan de studenten. Die werken virtueel samen en worden in de loop van de intense werkweek gecoacht door docenten, maar ook door externen en een aantal professionals in verschillende disciplines.

Zo maken de studenten kennis met de maatschappelijke noden van ‘hun’ studentensteden, maar ze leren ook hun personal skills bijschaven, en dat met de hulp van instellingen zoals o.a. Leiedal, UNIZO, POM West-Vlaanderen, Google Digitaal Atelier, VOKA, WVI, NedWorks, Scopernia, MI6 en Delaware, maar evenzeer met coaches als Jo Caudron (entrepreneur en auteur) en Fatma Taspinar (presentator VRT).

Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 december 2020 gaan de studenten volgens het principe van een hackathon digitaal aan de slag met de verschillende uitdagingen. Het doel? Op vrijdag 18 december 2020 een steengoede pitch afleveren voor de externe jury die oordeelt of ze met de aangereikte oplossingen aan de slag kunnen. Je kunt de resultaten op de site www.emergingtechnologies.be volgen. De beste groepen winnen prijzen per betrokken stad.

Uitdagingen

Algemeen directeur van Hogeschool VIVES Joris Hindryckx gaf het startschot voor de uitdagingen via een videoboodschap: "Complexe problemen hebben soms ook complexe oplossingen nodig: nieuwe technologieën in reële omgevingen. Ik ben heel blij dat onze studenten nu smart solutions gaan zoeken voor de smart cities van West-Vlaanderen. Ik kijk nu al uit naar de creatieve ideeën van onze studenten."

Deze wedstrijd is bedoeld voor meer dan 400 VIVES-studenten uit de opleidingen autotechnologiebouwecotechnologieelektromechanica
energietechnologieelektronica-ICTluchtvaartontwerp- en productietechnologiezorgtechnologie en toegepaste informatica. Elk studententeam krijgt per stad de keuze uit vier cases om zich in te verdiepen. Die gaan onder andere over:

  • het verhogen van de toegankelijkheid van een stad;
  • een tool ontwikkelen om de steden klimaatneutraler te maken door o.a. de meerwaarde van de fiets als stadsvervoermiddel te laten ervaren, zonnepanelen te installeren ...;
  • Mobiele sportinfrastructuur met smartfuncties ontwikkelen;
  • ‘Koop lokaal’ ondersteunen en zo handelaars en burgers met elkaar in contact brengen.

Elke stad, maar ook partners waaronder WVI, ondersteunen de studenten maximaal met inhoudelijke expertise rond deze vier cases.

Bron: VIVES Hogeschool