[WEBINAR] Energietransitie: Lokale overheden nemen de regie, maar wie beheert het energiesysteem?

[WEBINAR] Energietransitie: Lokale overheden nemen de regie, maar wie beheert het energiesysteem?
20.11.20

2 december 2020 (15u00 - 16u00) 

Verduurzaming van wijken betekent dat de energie voor verwarmen, mobiliteit, koken en overig gebruik schoon dient te zijn. Dit betekent dat er integraal gekeken moet worden naar deze transitie en niet alleen elementen zoals warmte of mobiliteit. Dat is een complex proces, waar steden trachten alle stakeholders in mee te krijgen.

Binnen het SOLARISE project organiseert  de Nederlandse gemeente Heerhugowaard op 2 december een virtuele workshop over de mogelijke sturende rol die lokale overheden spelen in het realiseren van de energietransitie op lokaal niveau en hoe dit operationeel kan worden gemaakt. De overheden zetten de kaders en grootschalig flexibel gebruik wordt de norm. Wie bepaalt wanneer de elektrische auto’s worden geladen en wanneer de warmtepompen draaien in de wijk van de toekomst?

De ‘energie regie’ is hierbij een centraal element en daar gaat deze workshop over.

PROGRAMMA (15:00 - 16:00)

Een volledig programma met duiding bij de lezingen vindt u HIER.

De focus van deze workshop richt zich op de transitie van wijken en dit zijn de elementen die aan bod komen:

  1. Wat voor energie-effecten hebben maatregelen voor de wijk- en stadstransitie?
  2. De mogelijkheden en noodzaak van innovatieve flexibele oplossingen voor de transitie. 
  3. Ontdekken "Hoe kan het lokale beleid de transitie beheren"?

Aan de hand van 2 innovatieve voorbeelden worden deze onderwerpen concreet gemaakt en worden verschillende mogelijkheden voor slim transitiebeleid, gepresenteerd en besproken.
In een korte paneldiscussie zullen deze mogelijkheden verder worden verkend.

INSCHRIJVEN

2 december 2020 (15u00 - 16u00) - Webinar (MS Teams)

Deelname is gratis, maar je moet je wel op voorhand inschrijven. Deelnemers ontvangen voorafgaand aan het evenement een e-mail met deelnemerslink om de livestream te volgen.

Hier vind je alvast wat achtergrond informatie over de noodzaak voor sturing op lokaal niveau om energiestromen te optimaliseren en de energietransitie op wijk- en stadsniveau mogelijk te maken.

INTERNATIONAAL WEBINAR IN HET ENGELS

Op 2 december (10:30uur) organiseren Heerhugowaard en het SOLARISE-project ook een internationaal webinar in het Engels. Dit webinar gaat dieper in op de thematiek, aan de hand van internationale sprekers en praktijkvoorbeelden en een debat. Het Nederlandstalige webinar borduurt hierop voort en focust op het  in de praktijk brengen ervan in wijken. Het is dus ook zeker heel nuttig ook dit internationale webinar te volgen. Meer informatie vindt u HIER.