Slimme vuilnisbakken

Slimme vuilnisbakken

Waarom
Het is geen onbekend beeld: vuilnisbakken die uitpuilen. Door slim om te gaan met vuilnisbakken belandt er meer correct gesorteerd afval in, bespaart een stad of gemeente op werkingskosten, kan je flexibel inspelen bij evenementen en voelen inwoners zich meer betrokken.

Wat
Zo zet de Stad Brugge slimme vuilnisbakken met sensoren in die meten of de afvalmanden vol zitten. Doelstelling is personeelsefficiëntie, die resulteert in CO2-reductie en kostenefficiëntie.

Hoe
Stad Brugge werkt hiervoor samen met onderaannemers om de circulatie van vuilniswagens/afvalophaling te optimaliseren. Tijdens een proefperiode van 6 maanden worden op een beperkt aantal vuilnisbakken een 250-tal sensoren geïnstalleerd. De afdeling Openbaar Domein houdt momenteel zelf bij hoeveel ledigingen (inclusief personeel) er gebeuren (nulmeting).  Bij installatie van de sensoren zal opnieuw een nulmeting worden uitgevoerd.  Op basis van die data zal de afvalophaling vervolgens ‘anders’ georganiseerd worden, alsook zullen cijfers vergeleken worden met de nulmetingen. Het pilootproject maakt ook deel uit van het Interreg 2 Zeeën project ‘Smart Cities Innovation Framework’ (SCIFI).

Contact
Stad Brugge | Silke Steijns - Silke.Steijns@brugge.be
Stad Brugge | Eveline Buyck - Eveline.Buyck@brugge.be

Slimme vuilnisbakken