WVI zet in op duurzame (fiets)mobiliteit

WVI zet in op duurzame (fiets)mobiliteit
21.03.19

WVI onderschreef in 2017 de Vlaamse actie "Green Deal". Eén van de actiepunten houdt in dat we onze gemeenten aansporen meer in te zetten op gedeelde én duurzame mobiliteit, maar het vormde tevens de aanleiding om in eigen boezem te kijken.

Medio 2018 heeft het Provinciaal Mobiliteitspunt de bereikbaarheid van onze vestiging in Brugge, alsook de mobiliteit van de WVI medewerkers onder de loep genomen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat we op een goed bereikbare site gevestigd zijn, en dit voor alle vervoersmodi. De fietsveiligheid in de omgeving kan echter (nog) beter. Denk maar aan de oversteek ter hoogte van de hoofdingang en het 'moordstrookje' langs de Baron Ruzettelaan. Tevens haalde de provincie ook aan dat er nog extra potentieel te rapen valt voor het fietsgebruik.

De komende jaren willen we dan ook verschillende acties lanceren op vlak van mobiliteit – om onze medewerkers te overtuigen zo vaak mogelijk te kiezen voor duurzame mobiliteitsopties.

Dit jaar focussen we ons op de fietsmobiliteit. 38 personeelsleden nemen al op regelmatige basis de fiets naar het werk. Zo fietsten we in 2018 reeds 41.031 kilometers bij elkaar. Al méér dan de afstand van een toer rond de aarde! Deze aantallen willen we natuurlijk nóg verhogen.

Eén reden om vandaag nog te starten?

Fietsen is gezond, dat weten we allemaal. Maar wist je dat er ook statistieken zijn die dat bewijzen? Fietsende werknemers zijn doorgaans minder ziek dan hun niet-fietsende collega’s. Het verschil bedraagt gemiddeld 1,5 dagen per jaar.

Welke acties staan gepland ?

1/ FIETSVERGOEDING: WVI verhoogde recent de fietsvergoeding om nog meer personeelsleden te mobiliseren.

2/ FIETSONDERHOUD: Medewerkers die de fietsmicrobe al te pakken hebben, konden op 21 maart 2019 hun fiets laten onderhouden op het werk. Groep Intro van het fietspunt in Brugge kwam langs om onze fietsen te onderhouden én te labelen (anti-diefstal). Tegen een kleine vergoeding kon je je fiets laten nakijken. WVI paste de andere helft van de kosten van het onderhoudswerk bij. 

3/ NATIONALE APPLAUSDAG: Op 21 maart 2019 tijdens de 'Nationale Applausdag voor fietsers' werden de fietsende personeelsleden extra in de watten gelegd met enkele gezonde versnaperingen! Dus, als het kan, pak zoveel mogelijk je 'villo' naar het werk!