Thermocar scant huizen op energieverlies in Koekelare

Thermocar scant huizen op energieverlies in Koekelare
30.11.20

Gisterennacht is de ‘thermocar’ van WVI opnieuw uitgereden om de gevels van meer dan 1650 woningen in Koekelare te scannen op energieverliezen. “Bewoners zien met behulp van deze foto, meteen de probleemzones van hun woning”, zegt Jessy Salenbien, schepen voor energiebeleid. “Met deze actie willen we bewoners aanzetten tot energierenovatie waarbij ze maximaal worden begeleid.”

Warmteverliezen in een woning zijn meestal niet zichtbaar met het blote oog. Straatthermografie of beter gevelscan is een betrouwbare meettechniek die het energieverlies van een woning via muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, infiltraties, vochtproblemen, … in beeld brengt via een unieke warmtefoto. Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 15 graden verschil zijn tussen de binnen- en buitentemperatuur. En er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. Een scan kan dus pas wanneer de buitentemperatuur rond de 5 graden bedraagt.

De foto's worden genomen met een op een auto gemonteerde thermografische camera. Aan 30 km/u rijdt deze herkenbare wagen met WVI-logo doorheen de straten van Koekelare, terwijl de camera automatisch thermografische foto’s neemt. De thermocar start in Bovekerke, rijdt door naar de Mokker en sluit zijn rit af in Zande. Het centrum van Koekelare en het resterende buitengebied wordt op een later tijdstip gescand. “Dankzij onze performante apparatuur kunnen we per nacht een groot gebied scannen zoals bijvoorbeeld de helft van het grondgebied Koekelare met zo’n 1650 woningen", zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI.

“De warmtefoto’s vormen het vertrekpunt voor de individuele begeleiding van onze inwoners”, zegt schepen Jessy Salenbien. De bewoners van de huizen die gescand werden, zullen in het voorjaar 2021 een uitnodiging ontvangen voor een (digitale) infosessie. Na afloop kan wie interesse heeft een afspraak maken  voor een individueel gesprek (thermoloket), zodat de warmtefoto correct wordt geïnterpreteerd. “Het einddoel is het verhogen van een energie-efficiënt woonpatrimonium en het verminderen van de CO2-uitstoot. Niet door verplichtingen op te leggen, maar door te sensibiliseren en te ondersteunen” besluit Geert Sanders.

WVI rolt deze dienstverlening uit in opdracht van de gemeenten Koekelare, Diksmuide (Esen), Veurne (Bulskamp), Poperinge (Watou) en Jabbeke. Deze actie sluit naadloos aan bij de doelstellingen (40% minder CO2-uitstoot tegen 2030) die worden vooropgesteld in het nieuwe Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie dat Koekelare ondertekend heeft.