Thermocar scant 1.400 huizen op energieverlies in Pervijze, Houtem en Proven

Thermocar scant 1.400 huizen op energieverlies in Pervijze, Houtem en Proven
21.01.19

Afgelopen nacht is de ‘thermocar’ van WVI opnieuw uitgereden om de gevels van meer dan 1400 woningen in Pervijze, Houtem en Proven te scannen op energieverliezen. Straatthermografie of beter gevelscan is een relatief nieuwe meettechniek die het energieverlies van een woning in beeld brengt van muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, infiltraties, vochtproblemen, … Via een unieke warmtefoto wordt het energieverlies ‘zichtbaar’ gemaakt voor de bewoners.

De foto's worden genomen met een, op een auto met WVI-logo, gemonteerde thermografische camera. Aan 30 km/u rijdt deze herkenbare wagen doorheen de straten van Pervijze, Houtem en Proven, waarbij de camera automatisch thermografische foto’s neemt waarop de energieverliezen via de gevel (en deels via het dak) kunnen worden gedetecteerd. "In primeur zullen we vanavond ook onze nieuwe apparatuur in gebruik nemen", getuigt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. "We hebben sterk geïnvesteerd om grotere gebieden te kunnen scannen in één nacht en een kortere (na-)verwerking van de genomen beelden."

Er zullen in totaal 1400 woningen gescand worden in Pervijze, Houtem en Proven over een traject van 140 km. De resultaten worden in de tweede helft van maart voorgesteld.

Dankzij het Europees project See2Do! reed de thermocar (themografische wagen), exact één jaar geleden (februari 2018), voor de eerste maal uit in de straten van Kortemark, Oostkamp en Lo-Reninge. Via gevelthermografie willen we particulieren en gemeenten immers stimuleren om werk te maken van energierenovatie, waarbij we geloven in het principe ‘doen door te zien’. De resultaten van dit proefproject waren veelbelovend. Ruim 20% van de burgers hebben hun thermografische foto opgehaald aan het thermoloket, en kregen tijdens een persoonlijk gesprek te zien hoeveel energie hun woning effectief verliest. Zo werd een eerste, maar zeer belangrijke stap, genomen om over te gaan tot energierenovatie. Thermografie legt immers de pijnpunten van je woning bloot.

WVI rolt deze dienstverlening uit voor haar gemeenten die perfect aansluit bij de doelstellingen (20% minder CO2-uitstoot tegen 2020) die werden vooropgesteld in het Burgemeestersconvenant alsook de hernieuwbare energiedoelstellingen voor 2030 (2050). Zo dringen we de CO2-uitstoot terug van het bestaande woningpatrimonium (residentiele gebouwen).

https://www.focus-wtv.be/nieuws/auto-scant-warmteverliezen-van-huizen