Koud winterweer ideaal om energieverlies van woningen aan te tonen

Koud winterweer ideaal om energieverlies van woningen aan te tonen
09.02.18

In de loop van de nacht is de ‘thermocar’ van WVI uitgereden om de gevels van meer dan 250 woningen in Kortemark te scannen op energieverliezen. Straatthermografie of beter gevelscan is een relatief nieuwe meettechniek die het energieverlies van een woning in beeld brengt van muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, infiltraties, vochtproblemen, … Via een unieke warmtefoto wordt het energieverlies ‘zichtbaar’ gemaakt voor de bewoners.

Aan 30 km/u reed de herkenbare wagen doorheen een aantal geselecteerde Kortemarkse straten, nam de camera automatisch thermografische foto’s werden zo de energieverliezen via de gevel (en deels via het dak) gedetecteerd. Elk huis dat gescand werd, krijgt een persoonlijk resultaat in de bus. Deze warmtefoto’s zullen in maart/april op een algemene infosessie worden voorgesteld aan de inwoners waarna ze worden uitgenodigd voor een individueel gesprek (thermoloket), zodat ze de warmtefoto correct kunnen interpreteren. Als ze dat wensen, kunnen er bijkomend met een handcamera nog individuele thermografische foto’s van hun woning worden gemaakt. Uiteindelijk maken 32 woningen in elk van de deelnemende gemeenten kans op zo’n gratis intensief traject met advies en begeleiding op maat (inclusief stappenplan) om hun woning energetisch te renoveren.

WVI rolt deze dienstverlening uit in de gemeenten Kortemark, Lo-Reninge en Oostkamp die tevens perfect aansluit bij de doelstellingen (20% minder CO2-uitstoot tegen 2020) die werden vooropgesteld in het Burgemeestersconvenant. Naast straatthermografie, wordt ook luchtthermografie onder de loep genomen. Begin januari 2017 werd een thermografische luchtopname (https://goo.gl/KwLhMe) gemaakt van de stad Lo-Reninge om een duidelijk beeld te krijgen van de warmteverliezen via de 1.300 daken. Vervolgens werden enkele straten in Lo-Reninge geselecteerd. In Kortemark en Oostkamp wordt grotendeels dezelfde strategie gevolgd, maar dan zonder luchtthermografie. In elk van de gemeenten zullen 4 à 5 straten worden gescand, goed voor zo’n 250 woningen. Telkens vormen thermografische foto’s het vertrekpunt voor de individuele begeleiding van inwoners. “Het einddoel is steeds het verhogen van een energie-efficiënt woonpatrimonium en het verminderen van de CO2-uitstoot. Niet door verplichtingen op te leggen, maar door te sensibiliseren en te ondersteunen” zegt Geert Sanders, algemeen directeur van WVI.

“We willen bewoners aanzetten tot energierenovatie met behulp van deze thermografische scans waarbij ze maximaal worden begeleid”, besluit Geert Sanders. “Deze actie kadert binnen het Europees project See2Do! dat particulieren en gemeenten stimuleert om in te zetten op energierenovatie via het ‘doen door te zien’-principe.” 

Bekijk de reportage op Focus-WTV:

http://www.focus-wtv.be/nieuws/straatthermografie-brengt-energieverlies-huizen-beeld