INFOSESSIE | plaatsen van zonnepanelen stimuleren bij inwoners en gemeenten - 2 mei - Midwest

INFOSESSIE | plaatsen van zonnepanelen stimuleren bij inwoners en gemeenten - 2 mei - Midwest
26.04.18

Zonne-energie is zonder twijfel een belangrijke hernieuwbare energiebron. Er zijn dan ook heel wat initiatieven naar burgers en gemeenten gericht om de investering voor iedereen toegankelijk te maken. De vinger aan de pols houden en het overzicht bewaren is echter geen evidentie. Om u hierin te ondersteunen organiseren WVI en het Midwestoverleg op woensdag 2 mei een infosessie over het onderwerp. Wij hebben voor u volgende agenda samengesteld:

14u45:  Onthaal

15u00:  Verwelkoming en inleiding

15u15: Kurth Achten – Eandis/Infrax

Vertrekkende vanuit de huidige situatie rond het plaatsen van PV worden de nieuwe ontwikkelingen belicht. Zo maken we kennis met de toekomst van digitale meters, het belang van maximaal lokaal verbruik bij lokale productie en het slim gebruik van batterijopslag. De focus wordt niet enkel gelegd op PV op gemeentelijke gebouwen, ook collectieve alternatieven komen aan bod. Het nieuwe concept zonnedelen vindt daarin zeker een plaats.

15u45:  Jonathan Saelen – VEA

De focus wordt gelegd op het participatief aspect verbonden aan het plaatsen van zonnepanelen, waaronder ook de financiële participatie. Voor burgers liggen de mogelijkheden bij deelname via coöperatie of crowdfunding, gemeenten hebben mogelijkheden via modelconcessies. De zonnekaart, ontwikkeld door Vlaanderen, staat als ondersteunend instrument in de kijker.

16u15:  Nathalie Garré – WVI

Aansluitend op het reeds gebrachte verhaal zoomen we in op wat nog niet aan bod kwam op vlak van financieringsmogelijkheden. Er zijn heel wat initiatieven, groot en klein, die PV onder de aandacht kunnen brengen. Hierin mogen zeker de energielening en ESCO-formules niet ontbreken.

16u30:  Praktijkvoorbeelden

Om het geheel niet enkel theoretisch te belichten, sluiten we graag af met een aantal sprekende praktijkvoorbeelden. Zowel in eigen regio als in de rest van Vlaanderen zijn al heel wat zaken uitgetest op vlak van financiering en het warm maken voor het onderwerp zonnepanelen. Niet enkel WVI zal deze aan bod brengen. We verwelkomen ook graag Ward Gillis, schepen te Moorslede, om zijn inspiratie en motivatie naar voren te brengen.

17u00:  Einde

Met deze infosessie richten we ons op burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden en secretarissen. Betrokkenen ambtenaren kunnen uiteraard ook aansluiten.

Plaats van het gebeuren is DE L!INK te Ledegem, Dorpsplein 17, Sint-Eloois-Winkel.

Voor de praktische organisatie vragen wij u zich in te schrijven via m.dufoort@wvi.be.