EVENT | Klimaatevent voor West-Vlaamse gemeenten - 26 juni 2017

EVENT | Klimaatevent voor West-Vlaamse gemeenten - 26 juni 2017
08.06.17

Al enkele jaren zetten West-Vlaamse gemeenten stappen richting klimaatneutraliteit. Op het Klimaatevent van 26 juni 2017 voor gemeentelijke beleidsmakers en -uitvoerders worden geslaagde acties en interessante initiatieven belicht en in de bloemetjes gezet. Keynotespeaker Sabine Denis van “The Shift” gaat dieper in op de transitie naar een duurzamere economie. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein schetst wat de gemeenten kunnen verwachten van het Vlaamse beleid.

Het Klimaatevent wordt georganiseerd door een sterk partnerschap dat de West-Vlaamse gemeenten ondersteunt bij hun ambities en acties: het Provinciebestuur West-Vlaanderen, Eandis, Infrax, Leiedal en WVI.

West-Vlaamse gemeenten zetten stappen om de CO2-uitstoot te verminderen. De meeste engageerden zich via het Burgemeestersconvenant van de Europese Commissie. De ultieme doelstelling is klimaatneutraliteit, al ligt de tijdshorizon nog ver: vaak op 2050.

Actie, nu al... De gemeenten nemen nu al zeer betekenisvolle initiatieven rond energiereductie van openbare verlichting en openbare gebouwen, rond het stimuleren van zonne-energie bij burgers, rond het overtuigen van woningeigenaars tot een grondige energierenovatie. Op het Klimaatevent zetten we deze succesvolle initiatieven in de kijker én in de bloemetjes. Want een succesrecept kan ook in andere gemeenten gesmaakt worden.

Meer actie, graag… Er is nood aan meer resultaat bij bedrijven, industrie, handel en kmo’s. Vanuit The Shift, het Belgisch ontmoetingspunt voor bedrijven met ambities rond duurzaamheid, toont CEO Sabine Denis hoe we dit kunnen bereiken. Bedrijven kunnen in dit verhaal immers partner worden.

Ambitieuzer, liefst... Minister van Energie Bart Tommelein schetst de uitdagingen voor CO2-reductie (klimaatmitigatie). Hij licht toe hoe hij de samenwerking met de lokale besturen ziet. Maar we moeten ons aanpassen aan het wijzigende klimaat. Wat betekenen de ambities voor klimaatadaptaties concreet? En wat moet een gemeente dan precies doen?  

Praktisch

  • Wanneer? Maandag 26 Juni, van 17u tot 19u
  • Voor wie? Beleidsmakers en –uitvoerders van West-Vlaamse steden en gemeenten
  • Waar? Kortemark, CC De Beuk, Torhoutstraat 9
  • Inschrijven voor 19 juni via www.west-vlaanderen.be/inschrijven
  • Duurzaam naar het klimaatevent? Kom met de trein of zoek een carpoolpartner via Eventpool (www.eventpool.be).
  • Meer informatie? Contacteer Nathalie Garré (n.garre@wvi.be of 050/36.71.71)

Programma

16:30        Ontvangst

17:00        Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie

17:15        Sabine Denis, The Shift

17:45        West-Vlaamse gemeenten in actie

18:15        Panelgesprek

18:45        Netwerkreceptie met drankje en warm hapje