Europees project Transmobil uit de startblokken

Europees project Transmobil uit de startblokken
17.01.18

Werk maken van betere mobiliteit in de Frans-Vlaamse grensregio: dat is de ambitie van het Europese project Transmobil. Dat ging op 1 januari 2018 van start in het programma Interreg V France - Wallonie - Vlaanderen.

De Westhoek en de Noord-Franse plattelandsregio kampen met dezelfde problemen: er zijn weinig alternatieven voor de eigen auto, wat tot vervoersarmoede leidt, de sociale cohesie verbrokkelt en de leefbaarheid neemt af, doordat diensten en winkels uit de dorpen verdwijnen. Transmobil wil nieuwe mobiliteitsoplossingen verkennen en een kennisplatform ontwikkelen, zodat actoren kunnen nadenken over grensoverschrijdende verbindingen en andere oplossingen.

Aan West-Vlaamse kant zal Transmobil in de stations van De Panne, Koksijde en Veurne een ‘fietspunt’ uitrollen, die de  fietsstallingen onderhoudt, fietsen van pendelaars herstelt en deelfietsen aanbiedt. In Kortemark wordt in het oude stationsgebouw - dat de gemeente overneemt van de NMBS - een mobiliteitshub gecreëerd, met een fietspunt, kwalitatieve fietsenstallingen en laadpalen. Ook de creatie van dorpshubs wordt onderzocht: multifunctionele knooppunten, vlot bereikbaar met de fiets of te voet, van waaruit bewoners zich samen verplaatsen of het openbaar vervoer nemen. Dat kan worden gecombineerd met sociale dienstverlening en een winkelpunt. Zo’n dorpshub pakt de vervoersarmoede aan en versterkt de sociale cohesie.

Aan Transmobil werken heel wat Vlaamse en Franse partners mee, met onder meer ook de EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale. Aan West-Vlaamse kant zijn de partners de Provincie West-Vlaanderen, WVI, het Westhoekoverleg en de gemeenten De Panne, Houthulst, Koksijde, Kortemark, Vleteren, Ieper, Poperinge en Veurne.

De Provincie West-Vlaanderen zorgde als projectleider voor de indiening en zal instaan voor de verdere opvolging van de uitvoering. WVI begeleidt de gemeenten bij de uitwerking van de hub’s en zal gedeeltelijk instaan voor het uitvoeren van het studiewerk.

 

Meer info?

Dieter Hoet - 050 36 71 71 | d.hoet@wvi.be

Margo Swerts - 050 36 71 71 | m.swerts@wvi.be