Archeologische vondsten in centrum Wervik

Archeologische vondsten in centrum Wervik
03.12.18

WVI en Stad Wervik ontwikkelen het toekomstige woonproject Hellestraat, gelegen in het binnengebied tussen de Hellestraat, Ooststraat en de Loskaaistraat. De verkaveling telt 42 vrije kavels die variëren van 250 m² tot 550 m², gecombineerd met een projectzone voor stapelwoningen, zodat de site voldoet aan de woonbehoeftes en prijsklasse van verschillende mensen.

Vooraleer de site kan worden aangesneden, wordt een grootschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd door de archeologen van BAAC Vlaanderen. Ze zijn op zoek naar sporen uit het verleden.

Het vooronderzoek deed al vermoeden dat er in de Hellestraat archeologische vondsten te vinden waren. Dit wordt ook bevestigd na één van de vier weken opgraven daar. Momenteel zijn er al sporen teruggevonden uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen, de vroegmoderne tijd en de eerste wereldoorlog.

De sporen uit de Romeinse periode worden gekenmerkt door bewoningssporen én begravingen. Er werden tot nu toe al enkele brandrestengraven aangetroffen, een typische manier van begraven in de Romeinse tijd in onze streken. Bij een brandrestengraf wordt het lichaam gecremeerd en blijven er voor de archeoloog gecremeerde botten en overblijfselen van de brandstapel achter. Tot enkele jaren geleden stond er een hoeve op het terrein, maar deze werd afgebroken rond de eeuwwisseling. Archeologen hebben de oorspronkelijke restanten van deze hoeve aangetroffen en kunnen dateren in de 15de eeuw. Verder is er ook een verdedigingsgracht aangetroffen, die in verbrand kan worden gebracht met een klein fortje van het beleg van Menen uit de 18de eeuw.

Dit betekent dat de site al sinds een lange tijd interessant is, het is een aantrekkingsplek waar mensen uit het verleden zich meermaals gevestigd hebben. Ook vandaag is het nog een interessante plek, want binnenkort start de bouw van de nieuwe wijk waar er zich 42 families zullen vestigen.