23/12/2016

WVI-voorzitter Luc Vanparys geeft fakkel door aan Kris Declercq

Luc Vanparys (67), burgemeester van Oostkamp, stopt op 1 januari 2017 als voorzitter van WVI. Na ruim 30 jaar actief te zijn geweest voor de West-Vlaamse Intercommunale, waaronder 21 jaar als voorzitter, heeft hij beslist om de fakkel door te geven. Op 30 april 2017 eindigt ook zijn mandaat als burgemeester. Tijdens de raad van bestuur van 21 december 2016 werd Kris Declercq (44), burgemeester van Roeselare, verkozen tot nieuwe voorzitter. In aanloop naar deze wissel, kan huidig voorzitter Vanparys terugblikken op een rijk gevulde en lange politieke loopbaan.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 werd hij verkozen als gemeenteraadslid en werd meteen ook aangesteld als schepen. In 1983 werd hij binnengeloodst in de bestuursorganen van de toenmalige WIH, de West-Vlaamse Intercommunale voor Huisvestingsbeleid. Op 10 maart van datzelfde jaar werd hij meteen lid van het bestuursorgaan voor de dagelijkse werking, het directiecomité.

In 1995 werd hij verkozen tot burgemeester van Oostkamp alsook tot voorzitter van de WIH (1 juni 1995). Onder zijn voorzitterschap fuseerden de 3 intercommunales WIER (West-Vlaamse Intercommunale voor economische reconversie), WIH (voor huisvesting) en WITAB (voor technisch advies en bijstand voor ruimtelijke ordening) in 1999 tot de West-Vlaamse Intercommunale - dienstverlenende vereniging, vandaag gekend als WVI. Hij is meteen ook de eerste voorzitter geworden.

Met zijn ongeëvenaarde inzet voor de intercommunale werd hij zowel in 2001, 2007 als in 2013 herverkozen als voorzitter en evolueerde de WVI samen met haar gemeenten-vennoten naar een hedendaagse vereniging. In de voorbije 21 jaar werden er meer dan 3500 betaalbare woonkavels gerealiseerd, wat het totaal op 11000 kavels brengt. Er werden in deze periode ook ruim 1000 hectare duurzame, kwaliteitsvolle en betaalbare bedrijfsgrond verkocht, wat het totaal op 2800 ha brengt. Vanparys stond mee aan de wieg voor de verdere uitbouw van de regionale werking binnen WVI zoals de ondersteuning van de burgemeestersconferenties, alsook het aanboren van nieuwe thema’s zoals mobiliteit, milieu, natuur, energie, klimaat en grensoverschrijdende en Europese samenwerking.  

Kersvers voorzitter Kris Declercq, burgemeester van Roeselare, is vastbesloten om op hetzelfde elan verder te gaan. Kris Declercq: ‘Als grootste streekintercommunale van Vlaanderen kan WVI verder bewijzen dat slim samenwerken loont. Een fusie van ambities op het vlak van smart regions, duurzame inrichting van woonprojecten en bedrijventerreinen, en een innovatieve aanpak van milieu en mobiliteit moeten WVI verder het kenniscentrum bij uitstek maken voor onze steden en gemeenten in West-Vlaanderen.'

Het realiseren van betaalbare woonprojecten en bedrijventerreinen is en blijft een kerntaak van WVI. In het domein van vastgoedontwikkeling beschikken we immers over onschatbare ervaring en unieke expertise voor onze partners. WVI zal zich ook verder profileren als kenniscentrum voor zijn vennoten voor alles wat te maken heeft met omgeving, in de ruime zin van het woord (cf. ruimtelijke ordening en stedenbouw, mobiliteit, klimaat, milieu, natuur, erfgoed, GIS, ...). Ook samenwerkingsinitiatieven vanuit de gemeenten zullen we verder ondersteunen en faciliteren via het opzetten van bijv. intergemeentelijke diensten gelinkt aan de huidige werkvelden. Momenteel wordt ook onderzocht hoe WVI de gemeenten kan bijstaan in de samenwerking op andere werkvelden en dit via instrumenten als kostendelende vereniging op basis van “in-house” principes. Op deze manier kunnen de gemeenten opdrachten rechtstreeks toewijzen aan WVI.   

Tags