29/06/2017

Waterbekken Suikerfabriek tijdelijk opengesteld voor waterafname lokale landbouwers

Op vraag van de Provincie West-Vlaanderen stelt WVI het centrale waterbekken op de Suikerfabriek-site aan de Nijverheidsstraat, tegenover het bedrijf Trotec, tijdelijk en gecontroleerd open voor waterafname door landbouwers met een vergunning. 

Het gebruik wordt beperkt tot de polders De Moeren en Noordwatering van Veurne. Het water wordt ingezet voor het besproeien van bloemkool en broccoli eerste vrucht, die nu bijna oogstklaar is. De nood aan water is hier heel groot. De telers zijn bekend bij de provincie na een analyse in samenwerking met het Departement Landbouw en Visserij.

De Polder Noordwatering Veurne staat in voor de praktische organisatie ter plaatse en krijgt hiervoor ondersteuning van de betrokken gemeenten Veurne, Alveringem en Lo- Reninge.

Naast de permanente toegangscontrole tijdens de openingsuren (8u00-16u00) wordt ook het waterpeil gecontroleerd door middel van een peillat. Er wordt toegezien op een maximale daling van 40 centimeter of ca. 20.000m³ water, zodat de aanwezige natuurwaarden maximaal behouden blijven.