07/10/2016

Sloopwerken van start Suikerfabrieksite Veurne

De herontwikkeling van de Veurnse Suikerfabrieksite is in volle gang. Deze week werden de sloopwerkzaamheden gestart. Op de site, ca. 48 ha groot, komt er ruimte voor wonen (14ha), werken (15ha), natuur (15ha) en recreatie (4ha). 

“Vorige zomer werden de eerste tekenen van “nieuw leven” en “nieuwe kansen” op de site, ‘t Suikerklontje en het ecologisch volkstuinpark ‘Allonshof’, plechtig geopend. Vandaag kondigen wij een nieuwe fase in het project aan”, getuigt Geert Sanders, algemeen directeur WVI.

Het bedrijventerrein (15ha) en het natuurpark (15ha) zullen door WVI zelf worden gerealiseerd. In het voorjaar 2016 werd gestart met de werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het regionale bedrijventerrein door aannemer Verhelst. Daarnaast krijgen de natuurbekkens definitief vorm. Eind 2017 zal gestart worden met de aanleg van de infrastructuur, waarna de bedrijfspercelen van de eerste fase eind 2018 bouwrijp zullen zijn. Het uitgiftemoment naar kandidaat-kopers voor de bedrijventerreinen Suikerfabriek (10.6 ha verkoopbare oppervlakte) alsook Monnikenhoek (20 ha) kon woensdagavond op veel bijval rekenen van geïnteresseerde ondernemers.

Voor de realisatie van het woonproject en bijhorende recreatief park is een onderhandelingsprocedure lopende met het oog op een Publiek Private Samenwerking (PPS) tussen WVI en een Private Partner. Momenteel onderhandelt WVI met het team rond de projectontwikkelaar ION BVBA uit Waregem, dat  als voorkeursbieder werd geselecteerd. WVI hoopt begin 2017 de opdracht definitief toe te wijzen. De eerste van de meer dan 400 woningen worden dan verwacht in het najaar van 2018.

Opmerkelijk is dat het beton- en steenpuin zal worden gebroken en gezeefd in situ, en vervolgens gerecupereerd worden als bouwstof voor het woonproject en voor de infrastructuur van het bedrijventerrein. Door deze recyclage op het terrein van meer dan 20.000 ton bouwstof worden honderden transportbewegingen vermeden. Tevens heeft WVI ook beslist om twee elementen, het Tarragebouw en één van de fundamenten van de voormalige suikersilo’s, te laten staan. Beide krijgen een nieuwe functie binnen de toekomstige woonwijk. De sloopwerkzaamheden zullen duren tot februari 2017.