25/01/2017

5 energieactieplannen goedgekeurd onder impuls van WVI

De gemeenten die in 2015 het Burgemeestersconvenant hebben ondertekend en tijdens het traject samenwerken met WVI, hebben eind december 2016 elk hun duurzaam energieactieplan goedgekeurd  tijdens de gemeenteraad.

Onder impuls van WVI kozen de gemeenten ervoor om die uitdaging samen met de buurgemeenten aan te gaan. Dat stelt hen in staat efficiënter te werken, kennis te bundelen, ideeën uit te wisselen en betere resultaten te halen. Zo zijn vier groepen van buurgemeenten ontstaan die door WVI worden begeleid:

  • Verbindingsgebied Kust-Houtland (met De Haan, Ichtegem en Oudenburg)

  • Lokaal Klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen (met Beernem, Blankenberge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke)

  • Van Zee tot IJzer (met De Panne, Diksmuide, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Middelkerke, Nieuwpoort en Veurne)

  • Klimaatoverleg Midwest (met Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Oostrozebeke, Ruiselede, Tielt en Wingene). Moorslede stelde een eigen plan op, in nauwe samenwerking met de groep Klimaatoverleg Midwest.

De 5 energieactieplannen zullen nu ter goedkeuring worden ingediend bij Europa. Vanaf heden zullen  gemeenten dan ook meer ruchtbaarheid geven aan het Burgemeestersconvenant door het uitvoeren van de verschillende acties voor zowel het personeel, inwoners, middenveld en bedrijven. Ze hebben zich er immers toe verbonden om tegen 2020 op hun grondgebied 20 procent minder CO2 uit te stoten dan in het referentiejaar 2011.

De acties gaan van het efficiënter omgaan met energie tot het effectief investeren in hernieuwbare energie. Iedere gemeente legde daarbij haar eigen accenten in het actieplan. Daarnaast nemen alle gemeenten ook deel aan regionale acties, die in samenwerking tussen gemeenten opgezet worden.